fbpx

Hoe kan je een patroon aanpassen aan je beugel?

Hoe kan je een patroon aanpassen aan je beugel

 

Als je een patroon hebt gekocht is het belangrijk om voor dat je het patroon gaat uitknippen, je eerst gaat kijken of je beugel maat klopt.

Als je de juiste beugelmaat hebt gevonden, die goed past rond de vorm van je borsten, zal je zien dat het uiteindelijke resultaat een goed zittende bh is.

Om het patroon aan te passen pak je het patroon deel van het middenvoor en het deel van de onder/zijband. Dit plak je aan elkaar als het nog niet uit 1 deel bestaat.

Hierin leg je jouw beugel waarbij je rekening houdt dat het onderste deel horizontaal loopt. In mijn tekening heb ik het patroon dus kleiner gemaakt.

Wat ik hieronder heb beschreven is hoe ik het hebt gedaan. Er zijn meerdere manieren om je beugel aan te passen. Dat wil niet zeggen dat andere manieren niet goed zijn. 

 

 

Ik heb het middenvoor en het onder/zijpand overgetrokken. eventueel de 2 delen aan elkaar plakken

Pak nu je beugel op het patroon en leg deze er op zoals hij ook in het beugelband zou komen. Zoals. je ziet is mijn beugel iets te lang. Deze ga ik later inkorten tot de gewenste lengte.

Ik heb de omtrek van de beugel op het papier overgenomen. Nu kan je gelijk goed zien dat het patroon zowel bij het middenvoor als bij de zijpand aangepast moet worden.

Bij het zijpand moet je rekening houden met het zogenaamde wire-spring. Dit is de rekbaarheid van de beugel. Je kan hier tussen de 1 of 1,5 cm voor nemen. Zoals je op dit patroon kan zien is het verschil met het zijpand en de gewenste beugelband 3 cm.  Bij het middelvoor is het 2 cm verschil. Bij het middenvoor moet je rekening houden dat de lengte van het nieuwe middenvoor even langs is als de lengte van het originele middenvoor.

Nu het patroon is aangepast is het noodzakelijk dat we de lengte gaan opmeten. Zowel de oude lengte van het originele patroon als de lengte van het nieuwe patroon. Hier is de oude lengte van punt 1 naar punt 2 gemeten op 28,5 cm. De nieuwe lengte is van punt 3 naar 4 26,5 cm. het verschil tussen de oude en de nieuwe lijn is dus 2 cm. Deze moet je gaan aanpassen op je patroondelen van je cups.

Teken de patroondelen van de cups over op je tekenpapier. Vergeet hierbij niet om alle tekens en naadwaarde mee te tekenen

Van de patroondelen ga je de lengte opmeten. Als je dit bij elkaar optelt moet je een totale lengte hebben die je nodig hebt voor in het nieuwe patroon. De oude lengte is in dit geval 3 + 13,6 + 3 + 9 = 28,6. Het nieuwe patroon heeft een lengte van 26,5. Dus een verschil van 2,1 cm. Dit verschil moeten we in de cups gaan aanpassen.

Het verschil van 2,1 cm gaan we aanpassen aan de binnen onder cup en de buiten onder cup. Bij de binnen onder cup heb ik 1 cm lager getekend. met een Kleermakers liniaal kan je een mooie boog maken naar het andere punt van de cup. Bij de buiten onder cup heb ik 1,1 cm aangepast. Ook hier weer met een liniaal een mooie verbinding maken met het ander punt van de cup. Zie de rode lijnen.  Als je nu de afmetingen bij elkaar optel kom je uit op 26,5 cm. Precies de lengte van je nieuwe beugellijn.

Geef een reactie

This website uses cookies to improve your experience. We'll asume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.