fbpx

Je eigen bh naaien? Wat heb ik allemaal nodig?

Zelf je eigen bh naaien lijkt heel erg ingewikkeld, zeker als je beseft dat in sommige bh’s wel 50 verschillende soorten onderdelen zit. Laat je hier niet door ontmoedigen. Als je voor de 1ste keer een bh gaat maken heb je wel een aantal dingen nodig. Beter goed voorbereid als halverwege in je werk erachter komen dat je toch nog een dingetje mist. Ik heb hieronder een aantal dingen voor je op een rijtje gezet.

Voorbereiding voor het naaien van je eigen bh:

Zorg voor een goedwerkende naaimachine ( dat is logisch zou je zeggen). Dit hoeft echt geen super de luxe naaimachine te zijn met allerlei soorten steken. Tenslotte gebruik je maar een aantal steken. Als je rechtuit kan stikken en een zigzag stik op de machine zit, kom je al een heel eind.

wat heb je nodig om je eigen bh te naaien

De naalden zijn dan wel weer belangrijk; omdat je met fijn materiaal ( zoals kant en elastische stoffen) werkt is het beter om de juiste machine-naald te gebruiken. Denk hierbij aan een stretch-naald die geschikt is voor elastisch stoffen of een microtex naald.

wat heb je nodig om je eigen bh te naaien

Garen: ook dit kan een belangrijk item zijn waardoor je eerste project misschien niet zo gaat zoals je zou willen. De vaak wat goedkopere garen zijn niet geschikt voor het maken van een bh. Doordat het materiaal en de garen best wel wat stevigheid nodig heeft en je niet wilt dat zodra er een beetje rek op je bh komt dat de garen dan gaan knakken. Amann seralon is een merk die goede kwaliteit garen heeft in de meest mogelijke kleuren die je kan verzinnen.

Handig maar geen must zijn bepaalde voetjes waarmee je makkelijker je werk onder de machine kan zien. De voetjes waar ik graag me werk zijn de voet met transparante zool, de smalle kant voet en de open borduurvoet. Ik heb zelf een Bernina naaimachine, dus ik heb de nummers van de voetjes erbij gezet. Maar deze voetjes heb je ook voor andere merken naaimachines.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

Zorg voor goed licht! Ook hierbij zou je denken dat is logisch, maar als jij in de avond een klein stukje zwart kant wilt uithalen omdat je naaiwerk niet zo netjes is zal je aan mij denken :). Kies voor een lamp met daglicht. Hiermee kan je goed zien waar je naden lopen mocht je deze een stukje moeten uithalen.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

Als extra tip wil ik hierbij nog een loep met lamp aanbevelen. Ik kan bijna niet zonder…. helemaal als je zo’n pietje precies bent zoals ik (wat ervoor zorgt dat ik meerdere malen wel een naadje aan het uithalen ben om deze weer opnieuw te stikken).

  • een gewone rijgnaald; omdat je nog wel eens patroondelen met de hand aan elkaar rijgt. Mocht je een hekel hebben aan het weer uithalen van je rijgdraad, er is ook een wateroplosbare garen waarmee je de patroondelen aan elkaar kan rijgen
  • Zorg verder dat je naaimachine op een goede stevige tafel staat op de juiste hoogte ingesteld. Dit scheelt heel veel rugklachten. Zorg ook dat je voldoende ruimte op de tafel hebt, hierdoor kan je lekker je patroondelen goed over de tafel uitleggen zodat je het overzicht bewaard. En een goede stoel is ook belangrijk, dat deze, buiten het feit dat hij lekker zit, ook op de juiste hoogte staat waardoor je goed overzicht hebt op je naai werk.

Wat heb je verder nog nodig voor het naaien van je eigen bh:

Wat zit er allemaal in je naaidoosje:

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

Een goede schaar, het liefst een scherpe stoffenschaar ( het merk KAI is hierin erg goed) ( let erop dat je hier alleen stof mee knip). En een normale ( huishoud) schaar waar je papier( patroondelen) mee kan knippen.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

applicatie schaar; deze is geen must maar ik gebruik hem veel als ik een randje van kant af moet knippen wat dicht op de naad ligt.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

Tornmesje: ik kan niet zonder 🙂

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

Een pincet: ik gebruik altijd degene van de afbeelding daar zit een hoekje in. Ik vind hem erg fijn werken.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

meetlint; zorg dat je geen hele oude meetlint gebruikt. In de loop van de tijd zal je zien dat de meetlint niet meer zo heel precies is omdat deze wat uitgerekt is.

je eigen bh naaien, wat heb je nodig

borduurschaartje, handig om de losse draadjes mee af te knippen

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

snij mat, is handig als je patronen wil gaan uitsnijden ipv knippen

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

een rolmes om de stof uit te snijden. je hebt hier verschillende varianten in, ik vind zelf de kleinste versie het fijnste om mee te werken

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

dan heb je ook verzwarings- materiaal of fixeer gewichtjes nodig om het patroon op de juiste plek op de stof te houden. Als je een beetje creatief denkt kan je hier veel dingen voor gebruiken.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

spelden; ook hier heb je zoveel verschillende soorten in. Het fijnste om mee te werken vind ik de satijnen spelden, maar de gewone kopspelden voldoen ook prima.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

wonderclips, kleine clipjes die handig zijn als spelden niet altijd lukt(bv bij het beugelband aannaaien)

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

Zoommeter; handig om je naadwaarde over te nemen op de stof

Wat heb je nodig als je patroon zelf gaat tekenen:

Dit is als je wat verder gevorderd bent in het naaien van je eigen bh.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

tekenpapier of patroonpapier; het beste is om stevig en licht doorzichtig papier hiervoor te gebruiken. Ersatz papier verkopen ze op rol en ook per vel. Hierin heb je veel varianten met oa papier met ruitjes zijn. Ik persoonlijk vind het papier met ruitjes niet handig om patronen in te tekenen.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

fijn potloodje. Neem hier geen dikke potlood maar dunne vulpotlood, tenslotte gaat het om millimeter werk.

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

metermaatje; handig hiermee kan je ook op schaal tekenen

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

Franse curve liniaal. Hiermee kan je ideaal de juiste curves tekenen die je nodig hebt voor je patroon

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

ideaal om de ronding van je borsten op te meten

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

kleermakerskrijt; tegenwoordig heb je die ook in handige penvorm en ook in uitwasbare stiften( markeerstiften). Hiermee kan je de markeringen van je patroon overnemen op je stof

je eigen bh naaien? wat heb je nodig

Geodriehoek: hiermee kan je op de millimeter nauwkeurig je lijntjes trekken. Dit kan ook met een normale liniaal, maar omdat een geodriehoek wat kleiner is , is hij makkelijker in het gebruik.

een fijne gum, tegenwoordig heb je die ook in een penvorm, zodat je heel nauwkeurig je lijntje kan uitgummen.

Zoals je ziet komt er heel wat bij kijken. Als je voor het eerst een bh wilt gaan maken start dan met een eenvoudig model bv een bralette of een bh zonder beugels. Daardoor kan je een beetje het gevoel krijgen hoe het is om te werken met rekbare stoffen en kant. Ook wil ik je mee geven dat de eerst paar bh niet altijd de juiste pasvorm zullen hebben, het is dan de kunst door het vaker te doen om dit patroon of model te verfijnen zodat je uiteindelijk de perfect passende bh hebt ontwikkeld.

Als je vraagt wat is nu een goed patroon voor mijn borsten? Dat is een vraag waar lastig antwoord op te geven is. Ten eerste; is het heel persoonlijk wat voor een bh vind je lekker dragen? Ten tweede; hoe groot/ zwaar zijn je borsten? Soms moet je gewoon een aantal patronen of modellen uitproberen. Kijk of je deze kan aanpassen aan je smaak en draagcomfort.

TIP: mocht je starten met het maken van een proefmodel gebruik dan niet de allerduurste of allermooiste kantje en stof die je hebt liggen. Begin gewoon met wat restjes en kijk eerst hoe het model zit. Mocht je het idee hebben dat dit het juiste patroon is , dan is het natuurlijk helemaal leuk om al je mooie materialen te gaan gebruiken.

WAARSCHUWING!! mocht je eenmaal gestart zijn met het maken van je eigen lingerie? Dit is een hobby die heel verslavend is. Eenmaal begonnen, kan je niet meer terug 🙂

Hebben jullie zelf nog een item die niet in het lijstje mag ontbreken? geef het dan door hieronder bij de comments, dan kan ik hem toevoegen aan het lijstje.

Geef een reactie

This website uses cookies to improve your experience. We'll asume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.