fbpx

Onderdelen van een bh:

Dat een bh uit meerdere onderdelen bestaat weet iedereen wel. Maar als je de gemiddelde dames vraagt om hoeveel onderdelen het gaat zullen de meest 10 tot 20 onderdelen zeggen. Een goede (vaak de wat duurdere) bh kan wel uit 30 to 45 onderdelen bestaan. Dit is ook vaak de reden waarom de duurdere bh ook zo prijzig zijn. Ik zal hieronder een opsomming maken welke onderdelen wij gebruiken als we zelf een bh gaan maken:

de verschillende onderdelen van een bh
 • Materiaal aan de buitenzijde van de cups: Bij de onderzijde van de cups is dit vaak een rekbare stof zoals Lycra. De bovenzijde van de cups kan je zowel de rekbare stof lycra gebruiken maar ook bijvoorbeeld kant (dit kan zowel rekbaar als kant zonder rek zijn)
 • In sommige patronen vind je ook nog een powerbar. Dit is het stukje aan de zijkant waaraan zowel de bovencups als de ondercups aan vast zijn genaaid. Dit stuk zorgt voor extra stevigheid bij de wat grotere borsten en met dit stuk kan je zorgen dat de borsten wat meer naar binnen toe worden geleidt.
 • Materiaal aan de binnenzijde van de cups: Hier heb je verschillende varianten in:

1) padding: dit is een vulling (dunne schuimrubber) met minimale rek, dit kan je uit 1 stuk hebben (dan noemen we ze voorgevormde cups, maar we kunnen ook de patroondelen uitknippen uit een vel van padding. Deze padding zorgt voor versteviging maar ook dat de tepels niet zichtbaar zijn onder bv een t-shirt.

2) we kunnen de cups voeren met een tulle of charmeuse. Ook deze hebben vaak minimale rek en zorgt ook voor de versteviging van de cups. Als je gebruik maak van kant zorgt de tulle ervoor dat het kant niet meer rekbaar is en zorg ervoor dat het kant wel zijn transparantie behoudt.

3) we hebben ook nog tulle of charmeuse band(afwerkbies). dit band gebruiken we als stevigheid als we bijvoorbeeld padding aan elkaar hebben genaaid of onder je beugelband als het kant heel kwetsbaar is. Ook is dit een mooie afwerking bij de padding.

 • Materiaal aan de bovenzijde van de cups: Als je kant gebruikt is het mooi om de cups af te werken met lingerie- elastiek. hierdoor kan je net dat beetje rek creëren zodat de cups netjes aansluiten bij je borsten. Je kan de bovenzijde van de cups ook afwerken met omvouw-elastiek. Dit gebruik je als je de cups met padding hebt gevoerd of als de buitenzijde van de cups van lycra is.
 • Het middenvoor (middenstuk) van de bh: dit kan zowel lycra als kant zijn. Ook hier doe je de binnenzijde van het middenstuk bekleden met voering. Dit kan met tulle maar kan ook met vliesofix. Dit zorgt ervoor dat het middenvoor stevigheid krijgt , waardoor het netjes op zijn plek blijft zitten.
 • Aan de onderkant van de ondercups hebben we bij een beugelbh beugelband. Door de beugelband komt later de beugel. Onder het beugelband kan je charmeuseband gebruiken voor de stevigheid.
 • Dan komen we aan bij het zijpand(ook vaak rompdeel genoemd); Dit moet altijd van een rekbare stof zijn. Meestal gebruiken we hier de lycra voor. Als je stevige lycra hebt volstaat nog wel eens 1 laag lycra. Ik zelf vind 2 lagen net even wat fijner. Daarom bekleed is de binnenkant van het zijpand of met nog een laag lycra ( maar dan de rek-richting tegenovergesteld) of een powermesh voor de stevigheid en stabiliteit.
 • Aan het einde van het zijpand komt dan de sluiting. Dit kan een sluiting zijn met 1 hoog haakjes, maar je hebt ook sluitingen met zelfs wel 6 hoog haakjes. Dit is afhankelijk van je patroon en wat je zelf fijner vind dragen.
 • Je kan voor de stevigheid van het zijpand ook baleinen gebruiken. Dit zijn kleine staafjes ( vaak van ijzer of plastic) die ervoor zorgen dat het zijpand niet gaat omrollen. De baleinen doe je vaak precies onder de armen. Als je baleinen wil gebruiken, dan heb je hier ook beugelband nodig waarin je de baleinen kan stoppen.
 • Aan de onderkant van zowel de ondercups als het zijpand wordt picot-elastiek gebruikt. Dit is elastiek die kleine golfjes of bolletjes heeft (vandaar de naam picot). Dit elastiek zorgt voor de rekbaarheid van je rompdeel.
 • Aan de bovenkant van het rompdeel en aan de zijkant onder je arm naar het schouderband kan je ook picot-elastiek gebruiken of omvouw-elastiek
 • Schouderbanden; deze heb je in diverse soorten, lengte en breedtes. Bij de schouderbanden horen ook de ringen en de schuifjes.
 • Voor de decoratie kan je nog strikjes of ander decoratie materiaal gebruiken om te zorgen dat de bh helemaal af is.

Ik weet niet hoeveel onderdelen ik benoemd hebt, maar het zijn er best veel. Het een en ander is natuurlijk afhankelijk van je patroon en je materialen die je gaat gebruiken.

Geef een reactie

This website uses cookies to improve your experience. We'll asume you're ok with this, but you can opt-out if you wish.